Translate

Καλώς ήλθατε στο Κέντρο Τεχνών Ρεθύμνου.




Το Κέντρο Τεχνών & Εργαστήρι Βυζαντινής Παράδοσης είναι πολιτιστικό κέντρο ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στόχους την προβολή και υποστήριξη πολιτιστικών δρώμενων, καθώς και την προώθηση της εικαστικής δημιουργίας μέσα από το εργαστήριο ζωγραφικής και αγιογραφίας που διαθέτει.
Λειτουργεί με την μορφή Ανώνυμης Εμπορικής Εταιρείας και βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 82, T.K. 74100, Ρέθυμνο Κρήτης. Το κτίριο όπου στεγάζεται είναι ένα αναπαλαιωμένο βενετσιάνικο αρχοντικό στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου δίπλα σε πολιτιστικά μνημεία της πόλης όπως είναι  ο τούρκικος Μιναρές, το παρεκκλήσι και η αίθουσα της Μονής Αγίου Φραγκίσκου. 
Αναλυτικότερα στον ημιόροφο του κτιρίου στεγάζεται το Εργαστήρι Βυζαντινής Παράδοσης. Εκεί πραγματοποιείται η φιλοτέχνηση Φορητών Βυζαντινών Εικόνων Κρητικής Σχολής, τοιχογραφίες – νωπογραφίες Αγιογραφιών και σχεδιασμός βυζαντινού ξυλόγλυπτου. Επίσης στο εργαστήρι φιλοτεχνούνται πιστά μουσειακά αντίγραφα προσωπογραφιών Φαγιούμ που αποτελούν τον προπομπό της Βυζαντινής Τεχνοτροπίας των εικόνων καθώς και νωπογραφίες, αντίγραφα τοιχογραφιών Πομπηίας και Σαντορίνης. Η δημιουργία μιας Βυζαντινής Εικόνας διακατέχεται από μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία ζωγραφικής που έχει τις ρίζες της στις αρχές της 1ης χιλιετηρίδας μ.Χ. και ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία αυτή  φιλοτέχνησης της. 
Ο κύριος όροφος καταλαμβάνεται από έναν εκθεσιακό χώρο 200 τ.μ   ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια τέτοια βενετσιάνικη αρχιτεκτονική δομή που διατηρεί την πρωταρχική μορφή του κτιρίου και που σε μέρη του έχουν διατηρηθεί τοιχογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα από τον τότε ζωγράφο Γαληνό. Ο χώρος διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό (Φωτισμός, ελεγχόμενη θερμοκρασία κ.τ.λ. ) που τον καθιστά ικανό να φιλοξενεί σημαντικές Εικαστικές Παρουσίες σύγχρονων δημιουργών στην Ζωγραφική, στην Γλυπτική, στην Χαρακτική, στην Φωτογραφία κ.α. Επιπλέον ο χώρος δύναται να χρησιμοποιείται για ένα Συνέδριο, μια Διάλεξη, ένα Μουσικό ή Θεατρικό δρώμενο κ.α.
Τέλος στον δεύτερο όροφο του κτιρίου διατηρείται υπαίθριος χώρος, με θέα σε όλα τα μνημεία της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, κατάλληλα σχεδιασμένος να ξεκουράσει τον επισκέπτη και  να τον προκαλέσει να συζητήσει, να αναλύσει  και να σκεφτεί γενικότερα πάνω στα εκθέματα που συνάντησε στην κύρια αίθουσα του κτιρίου.


                Διευθύνων Σύμβουλος
                     Κέντρου Τεχνών 
  & Εργαστηρίου Βυζαντινής Παράδοσης.

            Κουνδουράκης Μανώλης.